Roadtrip Groningen

Je kent Groningen van het Groninger Museum, de Martinitoren en de Vesting Bourtange. Maar dat is slechts het puntje van de ijsberg.

Onder de sterren in een roeibootje? Je eigen oesters uit de zee halen? Met een Land Rover op safari? Cultuur snuiven in het centrum van de stad.

Groningen biedt alles voor een avontuurlijke roadtrip.

Wij nemen je mee.

1
Met de lege snoeppapiertjes in het dashboardkastje en je favoriete playlist op de speakers rijd je Groningen binnen. De eerste keuze: stad of ommeland. Urban exploring of op ontdekkingstocht door dorpjes en natuurgebieden.

Wie de auto niet meteen wil parkeren, begint de roadtrip in de provincie. In praktisch alle richtingen zijn bijzondere plekken te vinden. Rijd naar Niehove en neem een koffie op het terras tegenover de kerk. Je waant je op een filmset, zo bizar onveranderd is het hier. Iets verderop kom je langs het indrukwekkende gemaal Elektra (waar bij +25 ºC het Oud‑Hollandsch‑van‑de‑brug‑springen een hobby is). Volg het schilderachtige landschap langs het Reitdiep richting Zoutkamp en stop ondertussen even voor een kopje thee bij het Theemuseum in Houwerzijl. In een verbouwde kerk in een fraai dorpje. Iets verderop ben je al in Zoutkamp; een fotogeniek vissersdorp met een kade vol kleurige huizen en een haven vol vissersschepen.

Meer info
Je kunt natuurlijk met je eigen auto aan de roadtrip beginnen, zodat je precies weet hoe je radiozenders ingesteld zijn, maar een echt avontuur begint met het onbekende. VW holiday verhuurt Volkswagen campers, zodat je overal je eigen huiskamer kunt parkeren voor een picknick of een borrel.
2
Voor het donker ben je al bij Lauwersoog. Daar loop je bij ‘t Ailand naar binnen. Het eigenzinnige eetlokaal van Barbara en Jan, op het uiterste randje van het vasteland. Je eet er van de zee waar je op uitkijkt. Als je tijd hebt kun je zelfs mee om je maaltje zelf uit de zee te halen en de keuken in om het te bereiden. De natuur op je bord, dat eet je hier.

‘s Avonds laat neem je een bootje mee het Lauwersmeer op. Liggend op je rug kun je zien waarom dit een officieel “Dark Sky Park” is. Hier is het nog écht donker en zie je meer sterren dan je ooit gezien hebt. Voor de avonturiers: er zijn kleine haventjes midden op het Lauwersmeer waar je kunt aanleggen en in je bootje kunt overnachten. Voor wie niet bang is in het donker!

Tijd om te slapen heb je niet, want vannacht ontmoet je Staats Mooibroek. Een monumentale naam voor een man die vast ooit een standbeeld op het wad krijgt. Al jaren gidst hij wandelaars over de wadden. Over zandplaten, door de blubber en het laagstaand water. Met kinderen, met ervaren wandelaars en met avonturiers. Vannacht lopen we onder de volle maan naar Schiermonnikoog. De lucht is afwisselend roze, rood, oranje, wit en blauw. Alsof je op een andere planeet rondloopt. Je hoort niets dan de geluiden van de dieren en het water dat het zand beweegt. Deze roadtrip is nu definitief offroad.

4x op en rond Lauwersmeer

4x op en rond het Lauwersmeer

De oude reddingsboot Gebroeders Luden is het stoerste schip in de haven van Lauwersoog. En jij kunt ermee op pad. Te huren voor een gezelschap tot 12 personen, maar ook een los ticket voor een uur op het Lauwersmeer vanuit het oude reddingsstation Oostmahorn is een avontuur. Koop je ticket bij de receptie van Landal Esonstad.

Oud-boswachter Jan Willems neemt je mee op safari. Met maximaal 8 passagiers ontdek je de wildernis rond en boven het Lauwersmeer. Je komt op plekken waar je normaal niet mág komen en met een gewone auto ook niet kúnt komen. De klassieke Land Rover van Jan brengt je op de mooiste plekjes rond het Nationaal Park Lauwersmeer.

Nationaal Park Lauwersmeer is een uniek natuurgebied. Eerst was er het zoute water van de zee, nu is het een meer geworden met zoet water en unieke vogels en bloemen. Staatsbosbeheer neemt je graag mee het gebied in. Er zijn tochten waar je op zoek gaat naar roofvogels, of vlinders, of bijzondere planten en bomen. Maar je kunt zelfs ‘s nachts op pad en vallende sterren spotten.

3
Roadtrip resumed

Tussen Lauwersoog en Groningen kom je langs Landgoed Borg Verhildersum. Loop de lange oprijlaan af de geschiedenis in. Check hoe de familie Tjarda van Starkenborgh vroeger leefde in dit chique huis. Op het terrein vind je ook restaurant Korensant, waar chef-kok Wicher zijn personeel uitdaagt door steeds met nieuwe gerechten te komen die ze dan uit hun hoofd moeten leren. Jij geniet daarentegen des te meer van iets dat past bij het seizoen en gemaakt is met de beste ingrediënten uit de directe omgeving. Met een rond buikje rol je zo je tent in op Camping De Roode Haan, waar je op zaterdagen getrakteerd wordt op een live concert.

Wil je nog meer snuffelen in familiezaken, dan kun je ook de Menkemaborg in Uithuizen nog even meepikken. Het ziet eruit alsof de adellijke familie Alberda elk moment weer thuis kan komen van een etentje elders of een jachtpartij. Wil je zeehondjes kijken? Dat kan hier natuurlijk ook in de buurt. In Pieterburen. De zilte zeelucht maakt hongerig, dus eenmaal aangekomen bij de houten trekkershutten in Noordpolderzijl, kan de barbecue aangeslingerd worden. Nog even en je verse vis, iets verderop uit het water gehengeld, is klaar voor consumptie. Na het eten schenk je nog een glaasje in en geniet je bij het vuur van de stilte en een overweldigende sterrenhemel. Vannacht ga je heerlijk slapen, in de meest noordelijk gelegen accommodatie van Nederland.

4
Na al dat vertier in de provincie is het tijd om de roadtrip af te sluiten in de stad. Het kloppend hart van de provincie. Je vindt er het Groninger Museum, poptempel Vera, de Zwanestraat met de leukste winkels en vooral: blije mensen op straat.

Een op de vier inwoners is student en dat merk je. Meer fietsen dan auto’s, een groot en gevarieerd aanbod in cafés, restaurants en winkels. Groningen is een jonge stad en dat hangt in de lucht. Wie het authentieke Groningen wil proeven picknickt in het Noorderplantsoen. Op de speelweide met de kinderen of rond de statige vijver tussen de studenten. Op zoek naar tips om je te vermaken: spreek vooral een local aan. Die kent de beste plekjes in de buurt

3x bijzondere terrassen

3x bijzondere terrassen

Wadapartja Zuiderdiep
Een terras met strategische ligging bij de leukste winkelstraten, de bioscopen en niet ver van het station. De menukaart is verrassend en er is geen betere plek om mensen te kijken.

De Sigaar, Hoge der Aa
Een echte klassieker, het terras van de Sigaar. Waar vroeger geen tijd was om te lanterfanten, omdat schepen geladen en gelost moesten worden zit je nu heerlijk in het middagzonnetje op de kade. Naast de pakhuizen en de schepen.

De Drie Gezusters
Het terras van de Drie Gezusters zit pal aan de Grote Markt. Met uitzicht op Martinitoren en Stadhuis en altijd reuring. Hier strijk je neer met een flinke vriendengroep om je écht Groninger te voelen.

5
Kamperen in Groningen
Klik voor geluid


Naar bed na de vogels, een huis met een rits. Kamperen is de ultieme ontsnapping. Eten, lezen, zitten aan de waterkant, alle tijd voor een gesprek en om het hoofd leeg te maken. In Groningen vind je de mooiste plekken om samen te genieten van de natuur.

5x bijzonder kamperen

5 bijzonder kamperen

Camping Marenland Winsum
Aan de rand van het Winsumerdiep ligt camping Marenland. Hier stap je in de kano richting het Reitdiep dat meandert door het landschap. Zo vaar je naar Garnwerd voor één van de heerlijke terrassen aan het water.

Hayemaheerd
Hier zet je de tent onder de appelbomen op, terwijl de kinderen kikkers vangen bij de sloot. ’s Avonds maak je een kampvuur op deze paradijselijke plek. Liever zelf niet met de haringen en tentstokken in de weer? Dan kun je een huifkar huren om in te slapen of intrekken in het strohotel.

Camping Roodehaan
Direct aan het Reitdiep vind je camping Roodehaan. Hier kun je een kamperen of een trekkershut of tipi huren. Karin en Teus zorgen dat je niet alleen een heerlijk plekje hebt, maar dat je ook fantastisch goed eten. Het mooiste aan Roodehaan zijn de avonden waarop er muziek is. Met het bord op schoot of dansend onder het maanlicht.

Minicamping Blauwestadhoeve
Wie de rust op wil zoeken zal zich thuis voelen op Minicamping Blauwestadhoeve. Met slechts 15 plaatsen is het er overzichtelijk en gemoedelijk. Faciliteiten zijn er genoeg. Een tennisbaan, een lounge en een indoor beachvolleybal hal bijvoorbeeld.

Camping de Watermolen
Op de grens met Friesland aan een heerlijk zwemmeer vind je camping de Watermolen. Het meer is ontstaan in de laatste ijstijd. De Watermolen is verkozen tot de beste camping van Nederland en scoort een dikke 9 op Zoover. Hier kun je kamperen, of een safaritent, trekkershut of watervilla huren.

Meer informatie